Sezon na grzyby w pełni

13-09-2017

Trochę słońca i trochę deszczu sprawiło, że w lasach zaroiło się od grzybów.

Podziel się ze znajomymi
Taki urodzaj cieszy zbieraczy i smakoszy darów lasu.

Specjaliści apelują jednak o ostrożność. Przypominają, aby do koszyka wrzucać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

Każdy, kto ma wątpliwości co do przyniesionego z lasu zbioru może skorzystać z bezpłatnych porad udzielanych przez stacje sanitarno epidemiologiczne.

Fachowcy przestrzegają też przed krążącymi na temat grzybów mitami. Te trujące nie zawsze są bowiem gorzkie i nie zawsze sinieją po przekrojeniu. Nie należy też wierzyć starym przekonaniom, że cebula czy srebrna łyżka czernieją w potrawie przyrządzonej z trujących grzybów.
Mówi grzyboznawca Dorota Gonczar:
Mówi grzyboznawca Dorota Gonczar:
Mówią grzybiarze:

Komentarze


Na antenie Radia Plus

Wybierz miasto