Literacka sałatka z krewetek

05-08-2020

W wakacje szczególnie chętnie przygotowujemy dania, które przywołują w pamięci dalekie podróże i egzotyczne smaki. Jednym z takich przysmaków jest śródziemnomorska sałatka z krewetek. A przygotuje ją pisarka powieści psychologiczno-obyczajowych Iwona Małgorzata Żytkowiak.

Podziel się ze znajomymi
Krewetki 1
Krewetki 1 | Agnieszka Moskaluk
 Krewetki są w Polsce coraz popularniejsze. Można je dostać w większości sklepów i przyrządzić z nich naprawdę szybkie i efektowne danie. Wystarczą proste składniki, by stworzyć idealny wakacyjny obiad czy kolację.

Potrzebujemy:
• Krewetki mrożone (wcześniej zblanszowane, czyli różowe)
• Rukola
• Pomidorki koktajlowe
• Pomidory suszone
• Garść suszonej żurawiny
• Kapary
• Oliwki
• Kilka ząbków czosnku
• Papryczka chili (lub piri piri)
• Cytryna
• Masło do smażenia
• Odrobina wina
• Krem z octu balsamicznego

Przygotowanie:

* Krewetki rozmrażamy i odsączamy
* W tym czasie na talerzu (lub talerzach) rozkładamy rukolę. Do niej dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paseczki pomidory suszone, żurawinę, oliwki i kapary
* Na patelni rozgrzewamy masło
* W miseczce mieszamy pokrojoną drobno ostrą papryczkę i wyciśnięty czosnek i dodajemy je na rozgrzane masło, mieszamy, by się nie przypaliły
* Dodajemy odsączone krewetki
* Smażymy je, mieszając, po chwili przykrywamy na 5-7 minut, by puściły sok
* Wyciskamy do krewetek pół cytryny (możemy też dodać sok z limonki)
* wlewamy do krewetek pół szklani białego wina
* Na koniec dodajemy sól do smaku
* Gotowe krewetki wykładamy na talerze z rukolą i dodatkami
* Dekorujemy całość kremem z octu balsamicznego i zjadamy ze smakiem!
Literacka sałatka z krewetek

Komentarze


Na antenie Radia Plus

Wybierz miasto