Rozpoczął się sezon na dynie

15-09-2020

W dyni zdrowe jest praktycznie wszystko: zarówno miąższ, jak i pestki. Oprócz właściwości zdrowotnych ma też wiele walorów smakowych. Idealnie nadaje się na zupę, placki i desery. Jakie są rodzaje dyni, co można z nich pysznego przygotować i jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Podziel się ze znajomymi
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dynia to królowa jesiennych warzyw choć trzeba uściślić, że pod względem botanicznym dynia to owoc. Zwyczajowo jednak zalicza się ją do warzyw. Warto po nią sięgać, bo to produkt niemal doskonały. Dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i daje niemal nieograniczone możliwości w kuchni - mówi Daria Kosmecka, dietetyk.

Obecnie największa popularnością cieszą się zupy krem z dyni, ale można z niej przygotować także placki i desery – mówi Agata Jędraszczak, blogerka kulinarna.

Warto też dodać, że mamy wiele odmian dyni. Różnią się kształtem, kolorem, a także smakiem – twierdzi Tomasz Wojciechowski, właściciel warzywniaka.

Więcej na temat dyni można usłyszeć w materiale Agaty Raczek.

Materiał Agaty Raczek

Komentarze


Na antenie Radia Plus

Wybierz miasto