Deser(y) na koniec wakacji

Wakacje powoli dobiegają końca. Żeby osłodzić Państwu ten czas, miłośniczka gotowania Anna Sibera-Pisarewicz proponuje deser. I to nie jeden!
Deser jest dobry na wszystko! Będzie osłodą smutków i sposobem na uczczenie sukcesów. Coś słodkiego, to nie musi być ciasto. Czasem wystarczy klika prostych składników i parę chwil, by wyczarować naprawdę spektakularną potrawę. Taki właśnie jest eton mess – tradycyjny angielski deser z bezy, bitej śmietany i truskawek (lub innych kwaskowatych owoców). Potrzebujemy: · 4 białka jajek w pokojowej temperaturze · ¾ szklanki cukru · Odrobina soli · Śmietana 30 lub 36 proc. · Opcjonalnie – serek mascarpone · Owoce (truskawki lub owoce leśne) Przygotowanie * Przygotowujemy naczynie do ubijania białek – musi być idealnie suche (podobnie, jak trzepaczka lub końcówka robota kuchennego) * wlewamy do środka białka; ubijamy; dodajemy odrobinę soli * kiedy białka stają się białą, jeszcze lekko lejącą, pianą, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej * piana jest gotowa, by jest całkowicie sztywna i trzyma się miski nawet po jej odwróceniu * przekładamy ubitą pianę na blaszkę * pieczemy z funkcją termoobiegu w temp. 120-130 st. 1,5 godz. * śmietanę bardzo dobrze schładzamy, a następnie ubijamy * kiedy śmietana jest ubita, możemy delikatnie wmieszać w nią serek mascarpone * przygotowujemy pucharki (najlepiej szklane), układamy w nich pokruszoną bezę, bitą śmietanę i owoce – truskawki, maliny, borówki lub jeżyny * całość dekorujemy listkiem mięty lub melisy Z pozostałych po eton mess żółtek można przygotować kolejny spektakularny deser – tym razem pochodzące z Francji crème brûlée. Ubijamy je z cukrem z dodatkiem wanilii. Kiedy ma konsystencję, jak kogel mogel. W tym czasie podgrzewamy śmietankę 30 lub 36 proc. Gorącą partiami dodajemy do żółtek. Gotową masę przekładamy do naczynek. Umieszczamy je na wypełnionej wodą blasze i pieczemy ok. 45 minut w 180 st. C. Kiedy deser ostygnie, możemy do udekorować owocami.