Komosa ryżowa - kulinarne przepisy studentów UTP

Studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP w Bydgoszczy - jako zaliczenie zajęć zdalnych - przygotowali potrawy z komosy ryżowej, korzystając z produktów, które są dostępne w domowych spiżarniach. Więcej szczegółów w materiale prasowym.
Czas izolacji to także wyzwania kulinarne. Studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno Przyrodniczego w Bydgoszczy na zaliczenie zdalne musieli przygotować potrawy z komosy ryżowej korzystając z produktów, które są dostępne w domowych spiżarniach. W efekcie powstały interesujące pomysły na odżywcze, zdrowe, smaczne, ale i nietypowe dania. Przepisy zostały zebrane w publikacji i każdy może z nich korzystać. Do pobrania na stronie https://www.utp.edu.pl/pl/portal/strefa-popularnonaukowa/porady/2215-quinoa-superfood. Dla studentów to pamiątka po pełnym wyzwań czasie izolacji i zdalnych zajęć, ale także dowód na to, że pomimo ograniczeń warto pozostać twórczym i z radością realizować swoje pasje. Komosa ryżowa, czyli quinoa zaliczana jest współcześnie do tzw. superfoods, czyli żywności o wyjątkowo bogatym składzie ilościowym i jakościowym oraz niezwykle pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Na UTP w Bydgoszczy dr hab. inż. Krzysztof Gęsiński prowadzi prace hodowlane nad uzyskaniem nowych odmian, które dawałyby wysoki plon w naszym klimacie, a także bada możliwości wykorzystania komosy ryżowej jako paszy dla zwierząt, czy w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.