Spróbuj lokalnych specjałów!
Regionalne specjały Kujaw i Pomorza znajdują się na Liście Produktów Regionalnych. Wśród nich: zupy, dania główne czy desery. Łącznie - ponad 80 pozycji.
Wiele z tych przysmaków można przyrządzić we własnym domu, używając ogólnodostępnych produktów lub wykorzystując rośliny z pól czy łąk. Gdzie znaleźć przepisy? W formie książkowej wydaje je m.in. toruńskie Muzeum Etnograficzne - w specjalnych książkach kucharskich znaleźć można nie tylko produkty wpisanę na listę, ale również inne tradycyjne przepisy. Ponadto nazwy i opis produktów tradycyjnych znaleźć można na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szczegółowe istrukcje przygotowania wielu z nich znaleźć można w internetowych serwisach kulinarnych. Można też spróbować utworzyć je samemu lub odwiedzić lokal serwujący specjały kuchni regionalnej. Restauracje podające potrawy regionalne oznaczone są logiem Kulinarne Dziedzictwo Kujaw i Pomorza - symbolizuje ono czapkę kucharską w otoczeniu widelca i noża na niebieskim tle. Listę restauracji uhonorowanych tym logiem znaleźć można pod TYM ADRESEM.