Czarna polewka dla rządu od gastronomii

2020-11-03 17:23
Czarna polewka dla rządu od gastronomii
Autor: Agnieszka Moskaluk

Szefowie restauracji, kawiarni i barów, kucharze, kelnerzy i cały światek gorzowskiej gastronomii wybrał się dziś na spacer protestacyjny od katedry do Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego, by zaapelować do władz o wsparcie i wręczyć petycję Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej.

Podobne spacery z czarną polewką odbyły się dziś w 20 największych polskich miastach. – Nasza branża znalazła się przez pandemię w dramatycznej sytuacji, a końca problemów nie widać – mówi znany szef kuchni Paweł Salamon. Wiosenny lockdown oraz obecne restrykcje nałożone na gastronomię powodują, że kolejne lokale, bary i kawiarnie zamykają się lub drastycznie ograniczają zatrudnienie. – Nie mamy poczucia bezpieczeństwa, nie wiemy, co przyniesie przyszłość, jak plaować swoje życie – mówią zgodnie Bartosz Wicherek i Weronika Chojnacka. Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej wystosował do wojewodów, a za ich pośrednictwem – do rządu petycję składającą się z 8 punktów. To m.in.: plan wychodzenia z kryzysu na 6 miesięcy; zwolnienie pracodawców i pracowników na 6 miesięcy z ZUS; stała i jednolita stawka 8% VAT na wszystkie produkty i usługi; Fundusz Wsparcia Gastronomii; Tarcza Antykryzysowa dla Gastronomii.

Czarna polewka dla rządu od gastronomii