Kurczak czy łosoś?

2021-11-24 18:10
Kurczak czy łosoś
Autor: Agnieszka Moskaluk

Pora na obiad? A co jeśli nie możemy zdecydować się, czy wolimy rybę, czy kawałek mięsa? Można przygotować... obie opcje. Tak, jak dzisiejsza bohaterka audycji Pichcenie na Antenie – Katarzyna Misian-Szczypiór.

Dzisiejsza propozycja jest idealna zarówno na obiad (wtedy możemy ją podać z makaronem), jak i na kolację. Plusem jest jej prostota i szybkość przygotowania! Być może dlatego pani Kasia przygotowała zarówno rybę, jak i kurczaka…

Potrzebujemy:

·        Pierś z kurczaka

·        Do niego miód, musztardę, oliwę i wodę – do marynaty

·        Filet z łososia

·        Kilka ząbków czosnku

·        Sól

·        Ulubione warzywa: np. cukinię, paprykę żółtą i czerwoną, cebulę, pieczarki

·        Zioła, np. prowansalskie

Przygotowanie:

·        Przygotowujemy marynatę do kurczaka: w misce mieszamy łyżkę miodu, łyżkę  musztardy, 5 łyżek oliwy i 5 łyżek wody – mieszamy

·        Do marynaty wkładamy pierś z kurczaka, obtaczamy dokładnie i odstawiamy na chwilę do lodówki

·        Łososia kroimy na dzwonka, lekko skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pokrojonym na kawałki czosnkiem

·        Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w spore kawałki, dodajemy do nich oliwę i zioła, NIE SOLIMY!

·        Na 1 patelni (suchej) – kiedy będzie już mocno nagrzana – smażymy kurczaka, ostrożnie, co jakiś czas go przewracając

·        Na 2 patelni smażymy szybko i intensywnie warzywa. Pilnujemy, by nie puściły zbyt wiele soku i nie zmiękły za bardzo – mają być al dente. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę soli

·        Na 3 patelni smażymy łososia

·        Kiedy wszystkie komponenty są gotowe, wykładamy na talerze warzywa. Na nie układamy pokrojoną na kawałki pierś kurczaka lub / i łososia

SMACZNEGO!

Listen to "Kurczak czy łosoś?" on Spreaker.