Kurczak czy łosoś?

Pora na obiad? A co jeśli nie możemy zdecydować się, czy wolimy rybę, czy kawałek mięsa? Można przygotować... obie opcje. Tak, jak dzisiejsza bohaterka audycji Pichcenie na Antenie – Katarzyna Misian-Szczypiór.
Dzisiejsza propozycja jest idealna zarówno na obiad (wtedy możemy ją podać z makaronem), jak i na kolację. Plusem jest jej prostota i szybkość przygotowania! Być może dlatego pani Kasia przygotowała zarówno rybę, jak i kurczaka…
Potrzebujemy:
· Pierś z kurczaka
· Do niego miód, musztardę, oliwę i wodę – do marynaty
· Filet z łososia
· Kilka ząbków czosnku
· Sól
· Ulubione warzywa: np. cukinię, paprykę żółtą i czerwoną, cebulę, pieczarki
· Zioła, np. prowansalskie
Przygotowanie:
· Przygotowujemy marynatę do kurczaka: w misce mieszamy łyżkę miodu, łyżkę musztardy, 5 łyżek oliwy i 5 łyżek wody – mieszamy
· Do marynaty wkładamy pierś z kurczaka, obtaczamy dokładnie i odstawiamy na chwilę do lodówki
· Łososia kroimy na dzwonka, lekko skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pokrojonym na kawałki czosnkiem
· Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w spore kawałki, dodajemy do nich oliwę i zioła, NIE SOLIMY!
· Na 1 patelni (suchej) – kiedy będzie już mocno nagrzana – smażymy kurczaka, ostrożnie, co jakiś czas go przewracając
· Na 2 patelni smażymy szybko i intensywnie warzywa. Pilnujemy, by nie puściły zbyt wiele soku i nie zmiękły za bardzo – mają być al dente. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę soli
· Na 3 patelni smażymy łososia
· Kiedy wszystkie komponenty są gotowe, wykładamy na talerze warzywa. Na nie układamy pokrojoną na kawałki pierś kurczaka lub / i łososia
SMACZNEGO!
Listen to "Kurczak czy łosoś?" on Spreaker.