Pichcenie na antenie
Adwent to także czas na wypróbowanie nowych lub odświeżenie dawnych przepisów na świąteczne przysmaki. Dziś Joanna Jaźwińska, kierowniczka Środowiskowego Domu Samopomocy w Brzozowcu proponuje makaron własnej roboty z makiem i bakaliami.
Makaron z makiem i bakaliami pojawia się na wielu świątecznych stołach. Choć można kupić gotowy, to z okazji tak ważnego święta, warto zagnieść własne kluski.
Potrzebujemy:
* szklankę mąki
* jajko i dwa żółtka
* łyżkę oliwy
* łyżeczkę soli
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką. Kiedy ciasto jest gładkie i błyszczące, zawijamy je w folię i na pół godziny odstawiamy do lodówki.
W tym czasie zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oliwy.
Gotujemy makaron. Odcedzamy i mieszamy z masą makową, do której dodajemy miód i ulubione bakalie, np. orzechy, rodzynki czy pokrojone morele suszone.
Odstawiamy, by się przegryzło, a potem zjadamy ze smakiem!
Listen to "Pichcenie na antenie" on Spreaker.