Pichcenie na antenie

2021-12-08 18:17
Pichcenie na antenie
Autor: Agnieszka Moskaluk

Adwent to także czas na wypróbowanie nowych lub odświeżenie dawnych przepisów na świąteczne przysmaki. Dziś Joanna Jaźwińska, kierowniczka Środowiskowego Domu Samopomocy w Brzozowcu proponuje makaron własnej roboty z makiem i bakaliami.

Makaron z makiem i bakaliami pojawia się na wielu świątecznych stołach. Choć można kupić gotowy, to z okazji tak ważnego święta, warto zagnieść własne kluski. 

Potrzebujemy:

* szklankę mąki

* jajko i dwa żółtka

* łyżkę oliwy

* łyżeczkę soli

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką. Kiedy ciasto jest gładkie i błyszczące, zawijamy je w folię i na pół godziny odstawiamy do lodówki. 

W tym czasie zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oliwy. 

Gotujemy makaron. Odcedzamy i mieszamy z masą makową, do której dodajemy miód i ulubione bakalie, np. orzechy, rodzynki czy pokrojone morele suszone. 

Odstawiamy, by się przegryzło, a potem zjadamy ze smakiem!

Listen to "Pichcenie na antenie" on Spreaker.