PICHCENIE NA ANTENIE: Krewetki z makaronem

2021-11-10 12:02
PICHCENIE NA ANTENIE: Krewetki z makaronem
Autor: Agnieszka Moskaluk

Dziś w audycji Pichcenie na Antenie przeniesiemy się kulinarnie do Włoch. Ksiądz Waldemar Grzyb, proboszcz parafii w Ulimiu i szef zespołu Serce Uwielbienia upichci danie, które równie dobrze może być podane na obiad, jak i na kolację.

KREWETKI Z CUKINIĄ I CZOSNKIEM

Potrzebujemy:

·         12-16 krewetek

·         Małą cukinię

·         150 g makaronu tagliatelle

·         6 łyżek śmietany kremówki

·         5 ząbków czosnku

·         6 łyżek białego wina

·         Oliwę

·         Masło

·         2 cząstki cytryny

·         Opcjonalnie pietruszkę lub koperek

Przygotowanie

·         Krewetki czyścimy lub rozmrażamy i osuszamy

·         Cukinię kroimy w półcentymetrowe plasterki

·         Czosnek wyciskamy do miseczki

·         Gotujemy makaron

·         W tym czasie na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i masło i podsmażamy, a potem dusimy cukinię

·         Na drugiej patelni smażymy krewetki

·         Łączymy na większej patelni krewetki z podduszoną cukinią

·         Dodajemy czosnek

·         Dodajemy odrobinę wina, solimy, mieszamy i odparowujemy sos

·         Dodajemy do niego śmietanę

·         Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do krewetek w sosie

·         Delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze

·         Obok dania kładziemy ćwiartkę cytryny, całość możemy też posypać pietruszką lub koperkiem

Listen to "PICHCENIE NA ANTENIE: Krewetki z makaronem" on Spreaker.