PICHCENIE NA ANTENIE: Krewetki z makaronem

Dziś w audycji Pichcenie na Antenie przeniesiemy się kulinarnie do Włoch. Ksiądz Waldemar Grzyb, proboszcz parafii w Ulimiu i szef zespołu Serce Uwielbienia upichci danie, które równie dobrze może być podane na obiad, jak i na kolację.
KREWETKI Z CUKINIĄ I CZOSNKIEM
Potrzebujemy:
· 12-16 krewetek
· Małą cukinię
· 150 g makaronu tagliatelle
· 6 łyżek śmietany kremówki
· 5 ząbków czosnku
· 6 łyżek białego wina
· Oliwę
· Masło
· 2 cząstki cytryny
· Opcjonalnie pietruszkę lub koperek
Przygotowanie
· Krewetki czyścimy lub rozmrażamy i osuszamy
· Cukinię kroimy w półcentymetrowe plasterki
· Czosnek wyciskamy do miseczki
· Gotujemy makaron
· W tym czasie na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i masło i podsmażamy, a potem dusimy cukinię
· Na drugiej patelni smażymy krewetki
· Łączymy na większej patelni krewetki z podduszoną cukinią
· Dodajemy czosnek
· Dodajemy odrobinę wina, solimy, mieszamy i odparowujemy sos
· Dodajemy do niego śmietanę
· Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do krewetek w sosie
· Delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze
· Obok dania kładziemy ćwiartkę cytryny, całość możemy też posypać pietruszką lub koperkiem
Listen to "PICHCENIE NA ANTENIE: Krewetki z makaronem" on Spreaker.