Grzybiarze szkolą się w Sanepidzie
Borowiki, boczniaki, rydze i kurki - sezon grzybowy w Małopolsce w pełni. Dlatego wojewódzki Sanepid zorganizował darmowe szkolenia dla miłośników grzybobrania.
Uczestnicy dowiadują się, jakie grzyby warto jeść, a jakich lepiej nawet nie dotykać. - Różnice między jednymi a drugimi są czasem bardzo niewielkie - mówi grzyboznawca, Halina Hawryluk. - Dlatego należy się nauczyć rozróżniać te gatunki grzybów - po kolorze, po zapachu, po owocnikach. Jeśli nie jesteśmy pewni swoich umiejętności, zbieramy tylko grzyby rurkowe, żeby się nie zatruć - dodaje. Wokół Krakowa można już znaleźć wiele grzybów jadalnych, na przykład opieńki, borowiki czy podgrzybki. Dlatego mieszkańcy chętnie się szkolą. - Chciałem się dowiedzieć czegoś nowego o grzybach. Staram się zbierać tylko te, które znam - mówi jeden z uczestników. To już drugie z trzech szkoleń Sanepidu dotyczących bezpiecznego grzybobrania. Ostatnie w tym roku odbędzie się 2 października.