Lubelska Jadłodzielnia niezmienne działa

2020-04-28 13:24
Jadłodzielnia w Lublinie
Autor: facebook.com/jadlodzielniaLublin

Jadłodzielnia jest inicjatywą społeczną, miejscem w pełni samoobsługowym, gdzie każdy ma szansę uratować żywność przed zmarnowaniem. W czasie trwania epidemii zostawiając jedzenie w Jadłodzielni, najlepiej je posztukować i zapakować w miarę możliwości oddzielnie.

Lubelska Jadłodzielnia powstała na skraju targowiska przy alei Tysiąclecia. Punkt czynny jest w czasie działania targu, codziennie, oprócz niedziel, od 7.00 do 17.00 Wypisany regulamin informuje, że można tu zostawiać m.in. pieczywo, warzywa, owoce, nabiał, suche produkty typu kasza, mąka, ryż, konserwy. Zasada Jadłodzielni jest prosta: jak ktoś ma nadmiar żywności, to ją tu przynosi, a jak ktoś potrzebuje żywości, to po prostu ją bierze. Jest to punkt samoobsługowy - mówi Michał Wolny - jeden z koordynatorów Jadłodzielni i dodaje, że obecnie w czasie trwania epidemii koronawirusa zostawiaj ac jedzenie, którym chcemy się podzielić należy je najlepiej posztukować i zapakować w miarę możliwości oddzielnie. Jak można pomagać?: - Przynosząc żywność, której sami nie zagospodarujemy - Zachęcając do idei sklepy, piekarnie, restauracje, bary, firmy cateringowe, garmażerki i nawiązując z nimi współpracę, - Zostając Ratownikiem Żywności - jego zadaniem jest odbierać jedzenie z umówionych miejsc i dostarczać je do Jadłodzielni, - Promować ideę foodsharingu wśród rodziny i znajomych. Wierzymy, że poprzez funkcjonowanie Jadłodzielni kreowane będą dobre nawyki takie jak racjonalne zakupy, świadoma konsumpcja, dzielenie się z innymi, a także budowanie więzi społecznych. Każdy, kto współtworzy to miejsce buduje poczucie odpowiedzialności za ograniczenie marnowania jedzenia. Ekipa Jadłodzielni Lublin www.facebook.com/jadlodzielniaLublin ZS

Mówi Michał Wolny, koordynator lubelskiej Jadłodzielni