Jest w słodyczach i paście do zębów... Niebezpieczny barwnik E171

2021-05-07 10:44

EFSA: "To nie jest bezpieczny dodatek do żywności"

​Obecny w słodyczach barwnik E171 nie jest już uważany za bezpieczny dodatek. Poinformował o tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W ubiegłym roku Francja zakazała stosowania E171 w produktach spożywczych, po tym jak agencja rządowa wskazała na szkodliwy wpływ tej substancji na zdrowie. Badania przeanalizowane przez EFSA wykazały, że nanocząstki dwutlenku tytanu mogą powodować uszkodzenia DNA. Istnieją też obawy, że E171 może mieć działanie rakotwórcze, na co wskazują badania prowadzone na szczurach. Dwutlenek tytanu, długo uważany za bezpieczny, występuje jako barwnik nadający biały kolor w szerokiej gamie produktów zarówno kosmetycznych (np. w paście do zębów), jak i spożywczych (m.in. w gumie do żucia, polewach lukrowych, białych sosach czy majonezie).