Kawa inaczej: alternatywne metody parzenia
Tradycyjne kawy pite w domach i kawiarniach coraz częściej są wypierane przez niepopularne, ale ciekawe metody parzenia tego napoju.
W naszych domach - najczęściej rozpuszczalna lub sypana. Do niedawna w kawiarniach najpopularniejsze- aromatyczne espresso lub ze spienionym mlekiem. Jednak w ciągu ostatnich lat w Polsce coraz częściej możemy zamówić kawę z tzw. alternatywnych metod parzenia. Co to znaczy? Jak zacząć swoją przygodę z kawą o wyselekcjonowanych ziarnach i czy w ogóle warto? Alternatywne metody parzenia kawy polegają na jej parzeniu poprzez urządzenia przelewowe. Ziaren nie możemy parzyć pod ciśnieniem. W kawiarniach najczęściej są dostępne dripy, hemexy, kality czy areopressy. Do każdej z tych kaw potrzebne są konkretne urządzenia. Na parzony napój wpływ ma wiele czynników: kraj pochodzenia ziaren, wykorzystywana do jej wykonania woda oraz stosunek kawy do wody. To najbardziej podstawowe parametry, których przestrzeganie sprawi, że nasza kawa będzie smakowym doświadczeniem. Dlaczego warto zacząć swoją przygodę z kawami premium? To coś dla fanów nowych doznań smakowych, którym kawa kupiona w sieci kawiarni czy sklepie nie wystarcza. Co ciekawe, przez masową produkcję kawy, jako jej konsumenci, jesteśmy przyzwyczajeni do jej konkretnego smaku. Zazwyczaj nie może być ani za gorzka ani za kwaśna. Sięgając po ziarna selektywne i decydując się na alternatywne metody parzenia, przekonamy się, że kawa może np. wyglądać jak herbata lub mieć posmak kwiatowy, owocowy czy czekoladowy, nie będąc sztucznie aromatyzowana. Warto otwierać się na nowe smaki, jednak pamiętajmy, że najlepsza kawa to taka, która nam smakuje najbardziej.