Uwaga na czad

2013-10-10 9:25

Jak co roku jesienią i zimą wzrasta ryzyko zatrucia czadem. Czad, czyli tlenek węgla, powstaje przy niedostatecznej ilości tlenu. Jest bezwonny, bezbarwny i nie ma smaku - stąd nazywa się go także cichym zabójcą.

Jak co roku jesienią i zimą wzrasta ryzyko zatrucia czadem. Czad, czyli tlenek węgla, powstaje przy niedostatecznej ilości tlenu. Jest bezwonny, bezbarwny i nie ma smaku - stąd nazywa się go także cichym zabójcą - mówi brygadier Marian Hinca, oficer operacyjny Państwowej Straży Pożarnej w Gdańsku: czads1 - 23 sek. Funkcjonariusze straży pożarnej zachęcają do inwestowania w czujniki wykrywające tlenek węgla. Ostrzegają przed niebezpieczeństwem na tyle wcześnie, że można zapobiec tragedii: czads2 - 22 sek. Cena czujników waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Warto pamiętać o czyszczeniu przewodów wentylacyjnych - 4 razy do roku przy paleniu węglem lub drewnem, 2 razy jeżeli ogrzewamy mieszkanie gazem. Dobrym pomysłem jest również wietrzenie mieszkania i częste przeglądy instalacji grzewczej. Dzięki temu wzrastają nasze szanse na uniknięcie nieszczęścia.

cz2