Kuchnia kresowa

2020-01-27 11:18

Źródło: Głogowska Edukacja Kresowa.
Autor: brak danych

Najpopularniejsze dania, anegdoty i przepisy kuchni kresowej będą tematem spotkania autorskiego z Andrzejem Fiodorukiem.

Andrzej Fiedoruk z wykształcenia jest socjologiem i historykiem. Urodził się i wychował w Białymstoku. Debiutował książką Kuchnia podlaska w recepturach i rozhoworach opisana. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza-publicysty. Autor kilkudziesięciu książek, m.in. Kuchni podlaskiej (2006), Kuchni kresowej (2008), Kuchni lwowskiej (2010), Kresowego tygla kulinarnego. Kuchni białoruskiej (2010) i Prywatnych smaków PRL-u (2011).

Kuchnia kresowa – książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze dania kuchni kresowej: cepeliny, bliny, kulebiaki, kołduny, barszcze, kiełbasy, bigosy, a także ciasta, lody oraz wyśmienite domowe nalewki i orzeźwiające kwasy bezalkoholowe. Różnorodność i bogactwo smaków zadowolą każdego miłośnika i znawcę domowych, tradycyjnych potraw.

Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu Podlaskie Kulinaria. W pierwszej, zatytułowanej Historia podlaskich smaków, Andrzej Fiedoruk przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert Makłowicz: Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja.

Spotkanie odbędzie się 27 stycznia o godzinie 18.00 w Miejskiej Bibliotece Publicznej.