Piastowska uczta i premiera filmu

2013-11-25 13:49
Piastowskie jadło na evencie kulinarnym
Autor: Fot: Marta Borowiak

Kasza, groch i proso dominowały na kulinarnym evencie „Co Piastowie jadali, gdy kartofli i pieprzu nie znali?”. Impreza zorganizowana przez portal historyczny Gród Kłecko miała promować piastowskie specjały i kulturę kulinarną Piastów.

Uczestnicy eventu mogli spróbować między innymi wyrobów z dziczyzny, miodów i potraw piastowskich przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzuchowa i Wilkowyji. Wśród nich znalazły się dania bazujące na kaszy, grochu i prosie, ale nie brakowało również ryb i dań mięsnych. W Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Kłecku rozstrzygnięto też konkurs na najsmaczniejszą potrawę piastowską. Pierwsze miejsce przypadło Kołu Gospodyń z Wilkowyji, a zwycięską potrawą była kaczka z kaszą. Piastowska uczta nie była jednak jedyną atrakcją. Towarzyszyła jej premiera filmu Kuś zrealizowanego przez Gnieźnieńską Grupę Filmową. To historia zielarek z Gorzuchowa, które spłonęły w 1761 roku oskarżone niesłusznie o czary. Był to jeden z ostatnich takich procesów w Polsce. Kobiety doczekały się rehabilitacji dopiero kilka lat temu.