Pichcenie na Antenie

Dziś w audycji Pichcenie na Antenie będzie zdrowo, ekologicznie i kolorowo – a konkretnie biało i czerwono. Taką propozycję mają dla słuchaczy Agnieszka Moskaluk i gotujący warzywnie Daniel Olas
Dziś danie na lunch, a jeszcze lepiej – na kolację, czyli sałatka z pieczonych buraków i (nie)fety. To propozycja dla wszystkich, którzy z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść nabiału, a bardzo lubią smak serów.
Okazuje się, że kilka prostych trików pozwala przygotować tofu tak, by smakowało jak najprawdziwsza feta!
Tofu naturalne szarpiemy lub kroimy na kawałki.
W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę złożoną z ciepłej wody, do której dodajemy odrobinę cukru, sporo soli, ocet ryżowy i sok z limonki. Smak ma być słono-kwaskowy. Tofu trzymamy w marynacie przez dobę. Potem odcedzamy i dodajemy do pieczonych buraków pokrojonych na kawałki.
Do sałatki potrzebujemy jeszcze sałatę, sos z octu balsamicznego, maliny, odrobinę oliwy, przyprawy (na przykład tymianek i rozmaryn) oraz sól i pieprz do smaku.
Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.