Ziemniaki duszone z warzywami i grzybami

Dziś w audycji Pichcenie na Antenie przenosimy się na sielską wieś nad Wartą, gdzie bezpieczne schronienie u rodziny pisarzy Beaty i Marka Stachowiaków znalazła Ana Szewczenko i jej synek Misza z Ukrainy.
Ana Szewczenko jest z zawodu kucharką. Lubi tradycyjną kuchnię, a z największą przyjemnością wspomina potrawy gotowane przez babcię – na przykład barszcz z pampuszkami.
W domu państwa Stachowiaków Ana gotuje chętnie, często nóż w nóż z gospodynią Beatą Klary-Stachowiak.
Duszone ziemniaki to sycące danie prawie jednogarnkowe.
Potrzebujemy:
Ziemniaki (obrane i pokrojone w ćwiartki)
Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, por i cebulę)
Paprykę
Zieleninę
Pieczarki
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki podsmażamy i odstawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy marchew z cebulą.
Zagotowujemy wodę i wrzącą zalewamy ziemniaki. Solimy je i pieprzymy.
Kiedy woda zacznie ponownie bulgotać, dodajemy do ziemniaków podsmażone warzywa i grzyby. Przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy do mieszanki warzyw paprykę pokrojoną w kostkę i zieleninę. Dusimy chwile.
Delikatnie mieszamy i serwujemy. Na przykład z sałatką z kapusty pekińskiej, ogórka i koperku.
Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.