Ziemniaki duszone z warzywami i grzybami

2022-04-27 17:57
Pichcenie na Antenie
Autor: Agnieszka Moskaluk Beata i Ana przygotowują wspólnie obiad

Dziś w audycji Pichcenie na Antenie przenosimy się na sielską wieś nad Wartą, gdzie bezpieczne schronienie u rodziny pisarzy Beaty i Marka Stachowiaków znalazła Ana Szewczenko i jej synek Misza z Ukrainy.

Ana Szewczenko jest z zawodu kucharką. Lubi tradycyjną kuchnię, a z największą przyjemnością wspomina potrawy gotowane przez babcię – na przykład barszcz z pampuszkami.

W domu państwa Stachowiaków Ana gotuje chętnie, często nóż w nóż z gospodynią Beatą Klary-Stachowiak.

Duszone ziemniaki to sycące danie prawie jednogarnkowe.

Potrzebujemy:

Ziemniaki (obrane i pokrojone w ćwiartki)

Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, por i cebulę)

Paprykę

Zieleninę

Pieczarki

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki podsmażamy i odstawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy marchew z cebulą.

Zagotowujemy wodę i wrzącą zalewamy ziemniaki. Solimy je i pieprzymy.

Kiedy woda zacznie ponownie bulgotać, dodajemy do ziemniaków podsmażone warzywa i grzyby. Przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy do mieszanki warzyw paprykę pokrojoną w kostkę i zieleninę. Dusimy chwile.

Delikatnie mieszamy i serwujemy. Na przykład z sałatką z kapusty pekińskiej, ogórka i koperku.  

Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.