Sanepid skontrolował lokale w regionie. Posypały się mandaty [ROZMOWA]
Brudne blaty i urządzenia do gotowania, brak odpowiednich dokumentów i przeterminowana żywność – to wyniki jednej z wakacyjnych kontroli zachodniopomorskiego Sanepidu.
Inspektorzy kontrolowali budki z kababem i innym fast foodem, bary ze smażoną rybą, a także punkty w których sprzedawane są lody i gofry.
- Jak w każde wakacje wzmogliśmy kontrole lokali gastronomicznych. Przeprowadzono 280 kontroli. W 86 obiektach stwierdzono nieprawidłowości. Oznacza to, że w co trzecim obiekcie inspektorzy mieli zastrzeżenia. Za bezpieczeństwo żywności odpowiada właściciel lokalu i to on musi zapewnić bezpieczną żywność dla osób, które się tam stołują – powiedziała Radiu Plus Małgorzata Kapłan, rzeczniczka prasowa zachodniopomorskiego Sanepidu.
Podczas kontroli mandatami ukarano 52 osoby, na kwotę 13,5 tysiąca złotych. Kontrole prowadzone będą przez całe wakacje.
Listen to "Małgorzata Kapłan Sanepid w Szczecinie" on Spreaker.