W Szczecinku rusza dziś foodsharing

2017-09-11 16:40
W Polsce marnuje się rocznie około 9 mln ton jedzenia
Autor: brak danych

Główną ideą jest dzielenie się jedzeniem, by pomóc potrzebującym i by się nie marnowało.

W Szczecinku rusza dziś (11 września) foodsharing. Główną ideą jest dzielenie się jedzeniem, by pomóc potrzebującym i by się nie marnowało. Lokal, gdzie można zostawić żywność, gotową bądź w półproduktach, znajduje się przy ul. Rzemieślniczej 2. Wyposażony jest w pozyskane przez inicjatorów lodówki i meble. Można tam zostawić gotowe obiady, ale także przetwory, czy słodycze, owoce. Każdy może skorzystać z tych produktów za darmo. W Polsce społeczne "jadłodzielnie" funkcjonują już m.in. w Warszawie, Szczecinie, Toruniu i Krakowie. Co roku w Polsce marnuje się dziewięć milionów ton jedzenia. Szczecinecka "jadłodzielnia" rozpoczęła działalność dziś o godz. 11.00. Będzie czynna od poniedziałku do piątku miedzy 11.00 a 12.00. To na razie tylko godzina, ale jak zapewniają organizatorzy, gdy zgłosi się więcej wolontariuszy tzw. ratowników jedzenia, godziny otwarcia jadłodzielni się zmienią. Alicja Górska

Hanna Molendowska, inicjatorka jadłodzielni w Szczecinku