Katolicki Uniwersytet Lubelski uruchomił dwie lodówki społeczne

2023-12-19 20:56
Lodówka społeczna na KUL
Autor: ZS Lodówka społeczna na KUL

KUL jest pierwszą uczelnią w Lublinie włączającą się w inicjatywę dzielenia się jedzeniem. Każdy może do lodówki przynieść nadwyżki jedzenia oraz skorzystać z tego, co jest pozostawione. Lodówki mają wydzieloną część chłodniczą oraz miejsce, gdzie mogą być przechowywane produkty nie wymagające tego typu warunków.

​Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II jest pierwszą uczelnią w Lublinie, która otworzyła lodówki społeczne - Jadłodzielnie. Pomysłodawcą przyłączenia KUL do ogólnopolskiej kampanii Foodsharing Polska jest rektor uniwersytetu ks. prof. Mirosław Kalinowski. Z lodówki może skorzystać każdy: pracownicy, studenci, mieszkańcy Lublina.

Jadłodzielnie mieszczą się w Kolegium Jana Pawła II (wejście od strony Poczty Polskiej) oraz w budynku Biotechnologia KUL, na Konstantynowie. Kampanii towarzyszy hasło: Akcji patronuje hasło: „Podziel się, pomóż, nie wyrzucaj!"

Dzięki naszym lodówkom społecznym chcemy przyczynić się do wzrostu świadomości konsumenckiej wśród mieszkańców Lublina. Mamy nadzieję, że w ten sposób realnie wpłyniemy na ograniczenie marnowania żywności. Choć jadłodzielnia nie jest inicjatywą pomocową, wierzymy, że może w jakimś stopniu poprawić sytuację osób potrzebujących czy niezamożnych – mówi ks. prof. Mirosław Kalinowski, rektor KUL.

Osoby, które chcą podzielić się jedzeniem powinny nie zapomnieć napisać daty kiedy jedzenie było zrobione, lub kiedy mija termin ważności, oraz proponować tylko jedzenie zdatne do spożycia, nie zepsute. Należy pamiętać, że jadłodzielnia jest dla wszystkich – to znaczy, że każdy, bez względu na jego status materialny, może śmiało wziąć z niej to, na co ma ochotę i to bezpłatnie.

Jak podaje GUS, badania przeprowadzone w Polsce pokazują, że rocznie marnowanych jest w naszym kraju niemal 5 mln ton żywności, z tego 60 proc. bezpośrednio przypada na konsumentów. Najczęściej do kosza trafiają: pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Powodem jest przeważnie przegapienie terminu ważności, zła jakość produktów, ale też kupowanie ilości większej, niż faktycznie potrzeba.

W samym Lublinie pierwsza – i jak dotąd jedyna – jadłodzielnia powstała 14 grudnia 2018 r. na targowisku nr 1 przy al. Tysiąclecia. Obecnie mieści się w boksie nr 97. Na jej wyposażenie składa się lodówka i regały z półkami, na których można zostawiać żywność zdatną do spożycia. Lodówki społeczne przygotowane przez KUL będą drugim i trzecim takim miejscem na terenie Lublina.