W Lublinie ruszyła 15. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku

2023-09-04 11:30
 Europejski Festiwal Smaku - plakat wydarzenia
Autor: mat. organizatora Europejski Festiwal Smaku - plakat wydarzenia

To jedyny festiwal w Polsce, który łączy smaki muzyki, sztuki i jedzenia. Będą koncerty, wystawy, kulinarne pokazy i zaskakujące potrawy. „Tradycja krzepi” - to hasło tegorocznej imprezy.

Uczestnicy 15. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku usłyszą i poznają utwory XVI-wiecznego kompozytora Jana z Lublina.

W programie wydarzenia znajda się także wystawy, wernisaże i cykl spotkań fotograficznych w Galerii Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

4 września godzina 18:00, Centrum Kultury w Lublinie - Wernisaż wystawy fotografii Agnieszki Korfanty wykonanej niezwykłą harushicamera set. To urządzenie łączy technikę cyfrową i analogową, a efekty tej kombinacji są zaskakujące i bardzo malarskie.

W środę 6 września o g. 20.00 w Archikatedrze Lubelskiej wystąpi Mirosława Cieślak, doskonale wykształcona organistka z Niemiec, która specjalizuje się w odkrywaniu i wykonywaniu utworów z Tabulatury Jana z Lublina. Prowadzenie koncertu i słowo o Janie z Lublina prof. Teresa Księska-Falger.

W niedzielę 10 września g. 18.45 w Bazylice oo. Dominikanów wystąpi Corina Marti, szwajcarska klawesynistka, - zagra na renesansowym klawesynie utwory z Tabulatury Jana z Lublina.

Gwiazdą muzyczną festiwalu będzie światowej sławy pianista Adam Makowicz. 

Na Scenie Smaku będą gotować: Łukasz Modelski, Hirek Wrona oraz prof. Jarosław Dumanowski, odkrywca staropolskiej kuchni. Gościem festiwalu będzie Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska. Jednym z najważniejszych elementów festiwalu jest VIII już konkurs na Najlepszy Smak Lubelszczyzny, na którym co roku kapituła ocenia ponad 100 regionalnych produktów i przyznaje godło Najlepszy smak Lubelszczyzny.

Kulinarne i artystyczne wydarzenia potrwają w Lublinie od 4 do 10 września.

Szczegóły są na stronie: europejskifestiwalsmaku.pl