Na Warmii i Mazurach rozpoczął się sezon na grzyby

2018-08-13 13:47
rpol
Autor: brak danych

W regionie warmińsko-mazurskim jest wiele miejsc, gdzie można zbierać grzyby. Na Warmii i Mazurach jest ponad 600 tysięcy hektarów lasów.

Najwięcej jest borowików i podgrzybków, są także kurki. Mniej doświadczeni grzybiarze powinni pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim należy unikać grzybów, które od spodu mają blaszki – tłumaczy Magdalena Łaszczewska, grzyboznawca z olsztyńskiego Sanepidu w Olsztynie. Najgroźniejszym z grzybów jest muchomor sromotnikowy, który często jest mylony z popularną kanią. Sanepid przypomina, że grzyby sprzedawane na targowiskach i miejskich bazarach muszą mieć atest wystawiony przez klasyfikatora. Dodatkowo pracownicy olsztyńskiego sanepidu w godzinach pracy, udzielą porady każdemu, kto nie jest pewny czy zebrane grzyby są dobre. Muszą być jednak całe.