Pichcenie na Antenie
Dziś w audycji Pichcenie na Antenie Agnieszka Moskaluk przeprowadzi kulinarny eksperyment. Czy udany? To się zaraz okaże!
Lato to czas obfitości, który zachęca do kulinarnych poszukiwań nowych smaków. A że pomidory w tym roku obrodziły, warto wykorzystać je także do przygotowania… placków. Tak, tak! Udają się! Są pyszne – chrupiące i soczyste jednocześnie. I ten kolor!!!
Wystarczy kilka dojrzałych pomidorów utrzeć na tarce. Dodać utartą cebulę. Posolić. Dodać czosnek (może być mielony), pieprz, oregano, bazylię i garść posiekanej natki pietruszki. Może też być świeża bazylia. Do tak przygotowanej pulpy dodajemy mąkę – tyle, by sok ją wchłonął, a ciasto przypominało gęstą śmietanę. Opcjonalnie można też dodać odrobinę pokruszonej fety.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Smacznego!
Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.