Pichcenie na Antenie

2022-09-14 16:42
pichcenie
Autor: Agnieszka Moskaluk

Dziś w audycji Pichcenie na Antenie Agnieszka Moskaluk odwiedza kuchnię zwolenniczki zdrowego odżywiania i dobrego życia – Sylwii Warzybok. Przygotują razem potrawę o intrygującej nazwie...

Kocie łapki to… kurczak smażony w cieście naleśnikowym. Nazwa pochodzi od kształtu usmażonych placuszków, z „odciśniętymi” na nich „łapkami”.

Danie jest szybkie, niedrogie i bardzo smaczne.

Potrzebujemy:

* podwójny filet drobiowy

* jajko

* mąkę

* mleko

* ser żółty (np. cheddar)

* młodą cukinię

*sól, pieprz, paprykę i kurkumę do smaku

* olej do smażenia  

Przygotowanie:

* Kurczaka kroimy w kostkę

* Dodajemy jajko i mieszkamy

* Dodajemy tyle mąki i mleka, by całość miała naleśnikową konsystencję, mieszamy

* Dodajemy pół młodej cukinii utartej na dużych oczkach

* Dodajemy żółty ser, mieszamy

* Przyprawiamy do smaku

* Odstawiamy na chwilę, w tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego

* Smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na papierze

Kocie łapki idealnie smakują z ryżem, w towarzystwie mizerii z ogórka z kefirem i jogurtem naturalnym.

Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.