Pichcenie na Antenie
Dziś w audycji Pichcenie na Antenie Agnieszka Moskaluk odwiedza kuchnię zwolenniczki zdrowego odżywiania i dobrego życia – Sylwii Warzybok. Przygotują razem potrawę o intrygującej nazwie...
Kocie łapki to… kurczak smażony w cieście naleśnikowym. Nazwa pochodzi od kształtu usmażonych placuszków, z „odciśniętymi” na nich „łapkami”.
Danie jest szybkie, niedrogie i bardzo smaczne.
Potrzebujemy:
* podwójny filet drobiowy
* jajko
* mąkę
* mleko
* ser żółty (np. cheddar)
* młodą cukinię
*sól, pieprz, paprykę i kurkumę do smaku
* olej do smażenia
Przygotowanie:
* Kurczaka kroimy w kostkę
* Dodajemy jajko i mieszkamy
* Dodajemy tyle mąki i mleka, by całość miała naleśnikową konsystencję, mieszamy
* Dodajemy pół młodej cukinii utartej na dużych oczkach
* Dodajemy żółty ser, mieszamy
* Przyprawiamy do smaku
* Odstawiamy na chwilę, w tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego
* Smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na papierze
Kocie łapki idealnie smakują z ryżem, w towarzystwie mizerii z ogórka z kefirem i jogurtem naturalnym.
Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.