Pichcenie na Antenie

2022-11-09 15:28
zupa
Autor: Agnieszka Moskaluk

Jest dobra zupa. Ale jest i zupa dobra - pełna serca. Dla tych, którym łatwiej jest przetrwać dzień, kiedy w brzuchu mają coś ciepłego. Taką zupę w audycji Pichcenie na antenie Radia Plus ugotuje siostra Zofia z Jadłodajni św. Katarzyny.

Siostra Zofia to wielka improwizatorka. Nigdy nie wie, jakie produkty trafią do jej kuchni przy ul. Warszawskiej w Gorzowie. Wszystko zależy od tego, co uda się zdobyć wolontariuszom i członkom Stowarzyszenia św. Wincentego a Paulo. Czasem to papryka i wątróbka. Czasem ziemniaki i grzyby. A czasem kalafior i kapusta pekińska - tak, jak dziś. Siostra uśmiecha się, chwilę zastanawia, jak połączyć składniki i już po chwili zaczyna działać.  

Kiedy kalafiorowa pyrka w trzech garach, by wyżywić wszystkie potrzebujące osoby, siostra dodatkowo gotuje kaszę lub ryż. I kompot. By podopieczni, którzy każdego dnia zjawiają się w Jadłodajni św. Katarzyny, najedli się do syta i mieli w brzuchu coś ciepłego. 

- Nikt nie gotuje tak, jak siostra. Jakie zupy są najlepsze? Gorące. I dobrze doprawione. Czasem to jedyny konkretny posiłek w ciągu dnia - mówią osoby, które około 10.00 przychodzą na posiłek. 

  _ Gdyby ktoś chciał podzielić się chlebem, warzywami, mięsem - wszystko wykorzystany i ugotujemy coś dobrego - przekonuje siostra Zofia.  

Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.