Pichcenie na Antenie

Jest dobra zupa. Ale jest i zupa dobra - pełna serca. Dla tych, którym łatwiej jest przetrwać dzień, kiedy w brzuchu mają coś ciepłego. Taką zupę w audycji Pichcenie na antenie Radia Plus ugotuje siostra Zofia z Jadłodajni św. Katarzyny.
Siostra Zofia to wielka improwizatorka. Nigdy nie wie, jakie produkty trafią do jej kuchni przy ul. Warszawskiej w Gorzowie. Wszystko zależy od tego, co uda się zdobyć wolontariuszom i członkom Stowarzyszenia św. Wincentego a Paulo. Czasem to papryka i wątróbka. Czasem ziemniaki i grzyby. A czasem kalafior i kapusta pekińska - tak, jak dziś. Siostra uśmiecha się, chwilę zastanawia, jak połączyć składniki i już po chwili zaczyna działać.
Kiedy kalafiorowa pyrka w trzech garach, by wyżywić wszystkie potrzebujące osoby, siostra dodatkowo gotuje kaszę lub ryż. I kompot. By podopieczni, którzy każdego dnia zjawiają się w Jadłodajni św. Katarzyny, najedli się do syta i mieli w brzuchu coś ciepłego.
- Nikt nie gotuje tak, jak siostra. Jakie zupy są najlepsze? Gorące. I dobrze doprawione. Czasem to jedyny konkretny posiłek w ciągu dnia - mówią osoby, które około 10.00 przychodzą na posiłek.
_ Gdyby ktoś chciał podzielić się chlebem, warzywami, mięsem - wszystko wykorzystany i ugotujemy coś dobrego - przekonuje siostra Zofia.
Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.