Pichcenie na Antenie

Zupa jabłkowo-chrzanowa Koła Gospodyń Wiejskich Babeczki z Rybna
Smak tej zupy zależy od pory roku i jabłek, jakich użyjemy. Papierówki czy reneta dadzą jej winny posmak, a dzięki jesiennym odmianom zupa zyska odrobinę słodyczy.
Potrzebujemy:
· Bulion warzywny
· Jabłka sezonowe
· Tarty chrzan polski
· Ziemniaki
· Sól i pieprz do smaku
· Śmietana 30%
· Kiełbaska podsuszana
Przygotowanie:
· Przygotowujemy bulion warzywny lub rosół
· Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
· Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru
· Chrzan ucieramy i dodajemy do zupy
· Całość miksujemy
· Dodajemy śmietanę
· Doprawiamy do smaku
· Kiełbasę regionalną kroimy w plasterki i podprażamy na patelni
· Gotową zupę wykładamy na talerz, dodajemy chips z kiełbaski i – opcjonalnie - odrobinę mięty
Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.