Pichcenie na Antenie

2022-06-22 17:34
Pichcenie na antenie
Autor: Agnieszka Moskaluk

Zupa jabłkowo-chrzanowa Koła Gospodyń Wiejskich Babeczki z Rybna

Smak tej zupy zależy od pory roku i jabłek, jakich użyjemy. Papierówki czy reneta dadzą jej winny posmak, a dzięki jesiennym odmianom zupa zyska odrobinę słodyczy.   

Potrzebujemy:

·         Bulion warzywny

·         Jabłka sezonowe

·         Tarty chrzan polski

·         Ziemniaki

·         Sól i pieprz do smaku

·         Śmietana 30%

·         Kiełbaska podsuszana

Przygotowanie:

·         Przygotowujemy bulion warzywny lub rosół

·         Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki

·         Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru

·         Chrzan ucieramy i dodajemy do zupy

·         Całość miksujemy

·         Dodajemy śmietanę

·         Doprawiamy do smaku

·         Kiełbasę regionalną kroimy w plasterki i podprażamy na patelni

·         Gotową zupę wykładamy na talerz, dodajemy chips z kiełbaski i – opcjonalnie - odrobinę mięty

Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.