Pichcenie na Antenie
Letni obiad powinien być szybki, sezonowy i - oczywiście - pyszny. Co państwo powiedzą na makaron z bobem? Taką właśnie propozycję ma w audycji Pichcenie na Antenie Karolina Wójcicka
Bób jest i pyszny, i zdrowy. Jest cennym źródłem witaminy K, odpowiadającej za utrzymanie prawidłowej krzepliwości krwi, i kwasu foliowego. Ma też sporo witaminy A i C oraz białka.
Aby przygotować nasze danie, potrzebujemy:
· młody bób
· makaron typu wstążki
· masło
· czosnek
· parmezan (lub inne twarde serwy, np. bursztyn czy dziugas)
· sól i pieprz
Przygotowanie:
· bób gotujemy al dente w osolonej wodzie, a kiedy przestygnie, obieramy ze skórek
· w tym czasie zagotowujemy wodę na makaron
· kiedy wrzucamy makaron na wrzątek, na patelni dusimy na maśle obrany bób z pokrojonym drobno czosnkiem, doprawiając do smaku
· ugotowany makaron przecedzamy, pozostawiając trochę (pojemność kubka) wody, w której się gotował
· tę wodę dodajemy do bobu i mieszamy
· kiedy sos lekko zagęści się, dodajemy makaron i delikatnie mieszamy
· kiedy składniki połączą się, wykładamy danie na talerze
· posypujemy świeżo utartym serem i świeżo młotkowanym pieprzem
Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.