Pichcenie na Antenie

2022-07-13 16:21
Bób
Autor: Agnieszka Moskaluk

Letni obiad powinien być szybki, sezonowy i - oczywiście - pyszny. Co państwo powiedzą na makaron z bobem? Taką właśnie propozycję ma w audycji Pichcenie na Antenie Karolina Wójcicka

Bób jest i pyszny, i zdrowy. Jest cennym źródłem witaminy K, odpowiadającej za utrzymanie prawidłowej krzepliwości krwi, i kwasu foliowego. Ma też sporo witaminy A i C oraz białka.

Aby przygotować nasze danie, potrzebujemy:

·       młody bób

·       makaron typu wstążki

·       masło

·       czosnek

·       parmezan (lub inne twarde serwy, np. bursztyn czy dziugas)

·       sól i pieprz

Przygotowanie:

·       bób gotujemy al dente w osolonej wodzie, a kiedy przestygnie, obieramy ze skórek

·       w tym czasie zagotowujemy wodę na makaron

·       kiedy wrzucamy makaron na wrzątek,  na patelni dusimy na maśle obrany bób z pokrojonym drobno czosnkiem, doprawiając do smaku

·       ugotowany makaron przecedzamy, pozostawiając trochę (pojemność kubka) wody, w której się gotował

·       tę wodę dodajemy do bobu i mieszamy

·       kiedy sos lekko zagęści się, dodajemy makaron i delikatnie mieszamy

·       kiedy składniki połączą się, wykładamy danie na talerze

·       posypujemy świeżo utartym serem i świeżo młotkowanym pieprzem

Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.