Pichcenie na Antenie

2022-06-15 17:53

W długi czerwcowy weekend z pewnością będziemy mieli wiele aktywności. Możemy więc pozwolić sobie na coś słodkiego! Julia Sarkisjan proponuje ryż duszony z bakaliami i masłem

To danie w Armenii nazywane jest Górą Ararat. Do jego przygotowania potrzebujemy:

·         Półtorej szklanki ryżu

·         10 dag masła

·         Bakalie: śliwki, rodzynki i morele

Przygotowanie:

·         Ryż namaczamy, przelewany wodą i gotujemy (ze szczyptą soli) w proporcji 1,5 szklanki ryżu na 3 szklanki wody

·         Bakalie (w całości) zalewamy gorącą wodą

·         Roztapiamy w garnuszku masło, kiedy się rozpuści, wrzucamy odsączone bakalie i dusimy, od czasu do czasu mieszając

·         Ugotowany ryż przecedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą

·         Ponownie umieszczamy ryż w garnku, w którym się gotował

·         Dodajemy bakalie i jeszcze przez chwile całość podgrzewamy i mieszamy

·         Wykładamy na talerze, układając ryż z bakaliami w zgrabny kopczyk

Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.