Pichcenie na Antenie
W długi czerwcowy weekend z pewnością będziemy mieli wiele aktywności. Możemy więc pozwolić sobie na coś słodkiego! Julia Sarkisjan proponuje ryż duszony z bakaliami i masłem
To danie w Armenii nazywane jest Górą Ararat. Do jego przygotowania potrzebujemy:
· Półtorej szklanki ryżu
· 10 dag masła
· Bakalie: śliwki, rodzynki i morele
Przygotowanie:
· Ryż namaczamy, przelewany wodą i gotujemy (ze szczyptą soli) w proporcji 1,5 szklanki ryżu na 3 szklanki wody
· Bakalie (w całości) zalewamy gorącą wodą
· Roztapiamy w garnuszku masło, kiedy się rozpuści, wrzucamy odsączone bakalie i dusimy, od czasu do czasu mieszając
· Ugotowany ryż przecedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą
· Ponownie umieszczamy ryż w garnku, w którym się gotował
· Dodajemy bakalie i jeszcze przez chwile całość podgrzewamy i mieszamy
· Wykładamy na talerze, układając ryż z bakaliami w zgrabny kopczyk
Listen to "Pichcenie na Antenie" on Spreaker.