- W tym roku będziemy świętować aż 4 dni. Jak zwykle przygotowaliśmy sporo atrakcji dla miłośników gęsiny, lokalnych produktów ekologicznych, czy miodów. Podczas imprezy dostępne też będą stoiska z rękodziełem, przybędzie pond 60-ciu twórców z całego Pomorza. Wydarzeniu towarzyszy również targ pomorskich produktów lokalnych, a wśród nich najlepsze w regionie oleje, przetwory, soki, wina, cydry, nalewki, herbaty, kiszonki i inne – powiedział Radiu Plus Dawid Gonciarz, kierownik muzeum w Swołowie.
Każdego dnia trwać będzie biesiada z muzyką na żywo, wystąpią zespoły pieśni i tańca oraz zespoły i kapele folklorystyczne z regionu, a na koniec, każdego dnia zatańczyć będzie można na wiejskiej potańcówce na dechach.
Atrakcją dla odwiedzających będą pokazy kulinarne znanych pomorskich szefów kuchni oraz degustacje. Każdego dnia wydarzenia będzie można zobaczyć dwa pokazy gotowania na żywo na scenie, którym towarzyszyć będzie komentarz oraz degustacja. Na zakończenie, o g. 15.00 każdego dnia odbędą się „kulinarne opowieści”, czyli rozmowa z szefem kuchni o jego pasji przyrządzania gęsiny. W programie również pokazy i warsztaty we wszystkich muzealnych obiektach.
Listen to "Dawid Gonciarz" on Spreaker.