Wiosną ma ruszyć Manufaktura Spożywcza w Białogardzie

2025-02-05 15:02
Wędliny
Autor: Getty images Pierwszą zasadą jest przestrzeganie dat ważności umieszczonych na opakowaniu. Parówki powinny przetrwać w lodówce około tygodnia po otwarciu opakowania, wędlina – od 3 do 5 dni po otwarciu. Zamrożenie któregokolwiek z nich ochroni je przed bakteriami, ale ich smak i jakość po rozmrożeniu może pozostawiać wiele do życzenia.

Już wiosną rozpocznie działalność Manufaktura Spożywcza w Białogardzie.

Jeszcze w poprzedniej kadencji Powiat Białogardzki otrzymał prawie 7 mln zł dofinansowania z Rządowego Programu Inwestycji Strategicznych - Polski Ład. Manufaktura Spożywcza to nowa forma wsparcia dla osób przedsiębiorczych i kulinarnie uzdolnionych. Inwestycja ma pomóc osobom z terenów popegeerowskich, którzy zajmują się przetwórstwem spożywczym w swoich domach. To właśnie dla nich powstaje specjalne miejsce sprzedaży produktów lokalnych. Manufaktura spożywcza będzie działać przy ul. Kołobrzeskiej w Białogardzie w sąsiedztwie Inkubatora Technologicznego. A na jakim etapie są przygotowania do otwarcia wyjaśnia starosta:

Listen to "starosta białogardzki Paweł Wiśniewski" on Spreaker.