Europejski Dzień Śniadania

2024-04-24 15:02
Śniadanie Szpital Dziecięcy w Olsztynie
Autor: WSSD w Olsztynie

Europejski Dzień Śniadania przypadający 24 kwietnia promuje ideę, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, który dostarcza organizmowi energii i niezbędnych składników odżywczych do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.

Według zasad zdrowego żywienia w ciągu dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała.

Śniadanie powinno stanowić 25-30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, dlatego nie powinniśmy go pomijać. Istotna jest także jakość spożywanych śniadań.

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

- Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bo spożywamy je po długiej przerwie nocnej. Musimy zdobyć dobrej jakości paliwo. Wyruszając w podróż dbamy o swój samochód, dbajmy również o siebie, czego niestety bardzo często nie robimy, pomijając pierwszy posiłek. A on daje nam największą siłę - tłumaczy dr inż. Anna Hinburg, dietetyk kliniczny

- Powinien być kilokalorycznie niewiele mniejszy od obiadu. Zjedzmy śniadanie żeby mieć siłę do pracy, do działania, do myślenia. Jeżeli rano nic nie zjemy, to często potem nie zjemy też drugiego śniadania, bo nie mamy na nie czasu. Dopiero od godz. 15 zaczynamy jeść posiłki, kończąc późnym wieczorem albo przed samym snem. Ten układ na pewno nie jest wskazany. Możemy w ten sposób „zapracować” na insulinooporność, nadwagę, a nawet otyłość - dodaje dr inż. Anna Hinburg.

Śniadanie Szpital Dziecięcy w Olsztynie
Autor: WSSD w Olsztynie

Co warto zjeść na śniadanie?

- Śniadanie powinno się pojawić do godziny po przebudzeniu. Żeby ten posiłek był kompletny, powinien zawierać wszystkie składniki: białko (np. pieczone mięsko, jajka, twaróg, serki bez dodatku cukru), tłuszcz (masło lub olej roślinny) i węglowodany (np. pełnoziarniste pieczywo, którym szybciej się najadamy i które daje długie poczucie sytości lub płatki owsiane). Szczególnie istotne są warzywa, które powinny zajmować połowę naszego talerza - mówi mgr Monika Szostek, dietetyk i psychodietetyk.

Po ok. trzech godzinach od pierwszego śniadania planujemy drugie śniadanie, które jest tylko przekąską. Mogą to być np. owoce, koktajle, sałatki warzywne, które dadzą nam energię do kolejnego posiłku, czyli obiadu.

Okazuje się, że prawie 90 proc. Polaków regularnie jada śniadania i najczęściej są to kanapki z kawą. Około 40 proc. woli ciepłe śniadania - jaja sadzone, jajecznicę lub omlet.