Szczecin. Konkurs z ogórkiem kiszonym w tle
![czdffafd](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-AVNb-qEog-ve1v_czdffafd-664x442.jpg)
„ Czy wiesz co jesz? - to temat konkursu, w którym wzięli udział mieszkańcy Domów Pomocy Społecznej oraz placówek dla seniorów i osób psychicznie chorych ze Szczecina i Kolska. Każda drużyna przygotowała także kiszone ogórki. To była VIII edycja konkursu, który po raz pierwszy zorganizowano w Domu Pomocy Społecznej Edmunda Wojtyły w Szczecinie.
![bd v xvxv](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-mwR1-WVGu-5dcg_bd-v-xvxv-664x442-nocrop.jpg)
"Każda z drużyn musiała przyjechać ze własnym słoikiem - podkreślała dr Joanna Brodacka z Instytutu Jana Pawła II w Szczecinie, który był współorganizatorem wydarzenia. Swoje potrawy uczestnicy konkursu przywożą od 4 lat. " Kedyś robiliśmy zupę z ryby i paprykarz szczeciński mówił pan Sławomir , który po raz kolejny wziął udział w konkursie.
Listen to "konkurs Czy wiesz co jesz?" on Spreaker.Prof. Zuzanna Goluch przewodnicząca jury podkreślała, że konkurs powstał dzięki wsparciu wielu osób i instytucji. A ma na celu integracje seniorów i zaznajomienie ich ze zdrowym żywieniem. Tym razem tematem były produkty fermentowane, wśród nich kiszonki. " Produkty fermentowane bardzo wpływają nie tylko na przewód pokarmowy, ale mają działanie przeciwdepresyjne, przeciwlękowe - dodała profesofr Goluch - dlatego warto wprowadzać je do menu nie tylko seniorów"
Listen to "prof. Zuzanna Goluch" on Spreaker.