Wykryto E. coli w tatarze wołowym! Sprawdź numer partii

2025-10-24 11:35
Skażony tatar wołowy Soko.jpg
Autor: Redakcja Informacyjna AI/ Wygenerowane przez AI Główny plan zajmuje opakowanie z mielonym mięsem. Mięso jest jasno różowe, poprzerastane białymi fragmentami tłuszczu, ma nieregularną, pofałdowaną teksturę. Na opakowaniu znajduje się biała etykieta z czarnymi napisami i kodem kreskowym; widoczne są fragmenty tekstu "LOT: BK" i "18000" oraz ciąg cyfr "24773 211477". Opakowanie ma czarne krawędzie, a mięso jest przykryte przezroczystą folią. Tło jest rozmyte, zdominowane przez szare i niewyraźne pomarańczowo-czerwone odcienie w górnej części.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał pilne ostrzeżenie dotyczące jednej z partii popularnego tatara wołowego. W produkcie wykryto niebezpieczne bakterie Escherichia coli (E. coli) produkujące toksynę Shiga (STEC). Producent, Sokołów S.A., natychmiast podjął działania w celu wycofania z rynku zanieczyszczonej partii. Sprawdź, czy masz ten produkt w swojej lodówce!

Niebezpieczna bakteria w popularnym produkcie

GIS ostrzega konsumentów przed spożyciem tatara wołowego o następujących danych:

  • Nazwa produktu: tatar wołowy
  • Waga: 200 g
  • Numer partii: 8525281202
  • Termin przydatności do spożycia: 24 października 2025 r.
  • Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie

„Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – alarmuje GIS.

Jakie ryzyko niesie spożycie tatara z E. coli?

Escherichia coli (STEC) to bakterie, które mogą powodować poważne zatrucia pokarmowe. Objawy zatrucia E. coli mogą obejmować:

  • Silne bóle brzucha
  • Wymioty
  • Biegunka (często krwawa)
  • Gorączka

W skrajnych przypadkach zakażenie E. coli może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który może spowodować uszkodzenie nerek, szczególnie u dzieci i osób starszych.

Co zrobić, jeśli masz skażony tatar?

GIS zaleca, aby nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Jeśli po spożyciu tatara wołowego o podanym numerze partii wystąpią niepokojące objawy, takie jak bóle brzucha, wymioty, biegunka lub gorączka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Działania producenta i organów kontroli

Sokołów S.A., po otrzymaniu informacji o wykryciu E. coli w swoim produkcie, natychmiast podjął działania w celu wycofania kwestionowanej partii z rynku. „Sokołów S.A. rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu” – poinformował GIS.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, aby ustalić przyczynę zanieczyszczenia i zapobiec podobnym sytuacjom w przyszłości.