Pichcenie na Antenie: JAGODZIANKI

2021-07-13 18:23
JAGODZIANKI
Autor: Agnieszka Moskaluk

Czy byli już państwo w lesie na jagodach (albo na ryneczku)? Jeśli tak, dzisiejszy przepis na tradycyjne jagodzianki pasuje jak ulał!

Jagodzianki to bułeczki, które przywołują smak dzieciństwa. Kto z nas nie biegał na jagody i nie czekał, aż babcine lub mamine bułeczki będą gotowe? Dziś możemy zrobić je sami. Potrzebujemy: Zaczyn z drożdży: szklanka podgrzanego mleka, pół kostki świeżych drożdży, dwie czubate łyżki cukru i dwie łyżki mąki Ciasto drożdżowe: pół kilograma mąki, 125 g prawdziwego masła, żółtka siedmiu jaj od szczęśliwych kur, pół szklanki cukru i cukier waniliowy; jajko całe do posmarowania Nadzienie: 20-30 dkg jagód, kilka łyżek cukru i cukru waniliowego Przygotowanie: •Przygotowujemy zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru i podgrzanego mleka (Nie może być za ciepłe). Odstawiamy, aż zacznie pracować • W tym czasie mieszamy oczyszczone jagody z cukrem •Ubijamy na gładką masę żółtka z cukrem •Do miski wsypujemy mąkę; dodajemy masę jajeczną, zaczyn drożdżowy, roztopione masło. Wyrabiamy dokładnie, aż będzie się odklejać od ręki lub od końcówki miksera •Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia •Chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na równe części. Każdą z nich rozpłaszczamy na ręce i formujemy placuszek, na który kładziemy łyżkę – półtorej jagód. Zalepiamy, miejsce łączenia podwijając pod spód bułeczki •Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem na 10 minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem •Pieczemy 30 minut w temp. 180 st. C •Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Zjadamy, ciesząc się latem!

Pichcenie na Antenie: JAGODZIANKI