Jak marnować mniej jedzenia? W tym pomoże ZUT i Bank Żywności!

2021-12-06 15:28
zdjęcie przykładowe
Autor: pixabay.com

Żywność marnowaną przez Polaków można liczyć w milionach ton rocznie. Z tego powodu Zakład Utylizacyjny w Gdańsku i Trójmiejski Bank Żywności rozpoczęli akcję pod nazwą "jedz, dziel się, szanuj".

Akcja "Jedz, dziel się, szanuj" ma pokazać że można kupować odpowiednio dużo jedzenia, żeby go nie wyrzucać. Jak mówi Iwona Bolt - rzecznik prasowy Gdańskiego Zakładu Utylizacyjnego - najwięcej marnuje się pieczywa, warzyw i owoców. Projekt powstał z myślą o tym, żeby w prosty i przystępny sposób pokazać jak ograniczyć marnowanie produktów.

Według badań w Polsce marnuje się ponad dziewięć milionów ton żywności rocznie. Połowa odpadów pochodzi z gospodarstw domowych. Marnotrawstwo nie jest jedynym problemem - w związku z ilością jedzenia które jest wyrzucane pojawia się też problem brzydkiego zapachu.

Akcja ma trwać przez cały grudzień. Nieprzypadkowo wybrano ten miesiąc, bo w związku ze świętami często kupuje się jedzenie "na zapas", które później nie zostaje wykorzystane. Jak mówi Łukasz Jaroń z Banku żywności - przemyślane zakupy są najważniejsze.

Akcje tego typu często przynoszą zamierzony skutek i coraz więcej osób ogranicza marnowanie jedzenia do minimum. Czy młodzi ludzie również zwracają uwagę na problem marnowanego jedzenia? o to zapytaliśmy studentkę Uniwersytetu Gdańskiego

Gdański Bank żywności tylko w 2020 roku uratował ponad 400 ton jedzenia.

Listen to "Jak marnować mniej jedzenia?" on Spreaker.