Tarta z jabłkami

2022-05-04 15:40
Tarta jabłkowa
Autor: a

Majówka za nami, ale nastrój majówkowy chyba nie minął. Jednak dziś w audycji Pichcenie na Antenie nie grillujemy. Dziś przenosimy się Francji!

Ewa Klej pół roku spędza w Polsce, a pół – na wsi w zachodnio-północnej Francji, w dorzeczu Loary, gdzie mieszka jej ukochany i jego rodzina.

Pani Ewa jest miłośniczką gotowania i pielęgnowania ogródka. Jak twierdzi – najlepiej smakuje to, to samemu się wyhoduje, a potem upichci. I choć lubi kulinarne podróże, to z wielką atencją mówi o jedzeniu prostym, swojskim i naturalnym.

Kulinarną pasję podziela ukochany p. Ewy, Rafael. Jego specjalnością są tarty i inne słodkie desery.

Dziś proponujemy tartę z jabłkami.

Potrzebujemy:

200 g miękkiego masła

100 g brązowego cukru

2 żółtka

300 g mąki tortowej

Plus jabłka i cukier waniliowy do posypania tarty

Przygotowanie:

Ubijamy masło z cukrem do białości. Dodajemy żółtka. Siekamy, dodając mąkę.

Wyrabiamy. Zagniatamy w kulkę. Owijamy ją w folię i na 3 godziny wkładamy do lodówki.

Po wyjęciu, zimnym ciastem wylepiamy formę do tart.

Spód podpiekamy w piekarniku przez 10 minut.

Wyjmujemy i wykładamy na wierzch jabłka pokrojone w ósemki lub plastry. Jeśli są kwaskowate – możemy posypać je cukrem waniliowym i opcjonalnie cynamonem.

Pieczemy.

Smacznego!

Listen to "Tarta z jabłkami" on Spreaker.