Tarta z jabłkami

Majówka za nami, ale nastrój majówkowy chyba nie minął. Jednak dziś w audycji Pichcenie na Antenie nie grillujemy. Dziś przenosimy się Francji!
Ewa Klej pół roku spędza w Polsce, a pół – na wsi w zachodnio-północnej Francji, w dorzeczu Loary, gdzie mieszka jej ukochany i jego rodzina.
Pani Ewa jest miłośniczką gotowania i pielęgnowania ogródka. Jak twierdzi – najlepiej smakuje to, to samemu się wyhoduje, a potem upichci. I choć lubi kulinarne podróże, to z wielką atencją mówi o jedzeniu prostym, swojskim i naturalnym.
Kulinarną pasję podziela ukochany p. Ewy, Rafael. Jego specjalnością są tarty i inne słodkie desery.
Dziś proponujemy tartę z jabłkami.
Potrzebujemy:
200 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
2 żółtka
300 g mąki tortowej
Plus jabłka i cukier waniliowy do posypania tarty
Przygotowanie:
Ubijamy masło z cukrem do białości. Dodajemy żółtka. Siekamy, dodając mąkę.
Wyrabiamy. Zagniatamy w kulkę. Owijamy ją w folię i na 3 godziny wkładamy do lodówki.
Po wyjęciu, zimnym ciastem wylepiamy formę do tart.
Spód podpiekamy w piekarniku przez 10 minut.
Wyjmujemy i wykładamy na wierzch jabłka pokrojone w ósemki lub plastry. Jeśli są kwaskowate – możemy posypać je cukrem waniliowym i opcjonalnie cynamonem.
Pieczemy.
Smacznego!
Listen to "Tarta z jabłkami" on Spreaker.