Jak się prawidłowo odżywiać przy chorobie nerek?

2021-10-22 14:25
Wojewódzki  Szpital Specjalistyczny im. Janusza Korczaka w Słupsku
Autor: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Janusza Korczaka w Słupsku Na spotkanie przyszło kilkanaście osób, które z powodu schorzenia muszą stosować dość skomplikowaną dietę.

O tym, jak odżywiać się w przewlekłej chorobie nerek mówiły chorym dietetyczki Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Janusza Korczaka w Słupsku. Na spotkanie przyszło kilkanaście osób, które z powodu schorzenia muszą stosować dość skomplikowaną dietę.

Słupski szpital jest jednym z dwóch w województwie, które prowadzą program lekowy dla pacjentów z chorobami nerek w stadium 4. i 5. przed dializami. Służy on odroczeniu leczenia nerkozastępczego, czyli dializowania, a niezbędnym warunkiem tego jest stosowanie diety niskobiałkowej.

Milena Taranowicz, dietetyk kliniczny oraz Edyta Jasińska, dietetyk i psychoodietetyk, to specjalistki ze słupskiego szpitala, które pomagają pacjentom, którzy muszą zmienić dietę – wprowadzić nowe nawyki żywieniowe. Motywują i pokazują, jak w praktyce wykorzystać dostępne produkty oraz jak je przygotowywać, by jedzenie leczyło, na nie szkodziło.

 Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Janusza Korczaka w Słupsku
Autor: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Janusza Korczaka w Słupsku Konsultacje w zakresie diety można uzyskać w słupskim szpitalu także telefonicznie.

- Pomagamy pacjentom i objętym programem, i tym którzy nie są do niego zakwalifikowani. Przekazujemy praktyczne informacje o tym, jak komponować bezpieczne i zdrowe posiłki na każdym etapie choroby nerek – mówi Milena Taranowicz. Natomiast Edyta Jasińska przekonuje jak ważne w chorobie jest m. in. wsparcie najbliższych.

Pacjenci szpitala i będący pod opieką szpitalnych poradni specjalistycznych, którzy potrzebują konsultacji w zakresie diety w związku z chorobą, mogą uzyskać pomoc specjalistek, dzwoniąc pod nr tel. 510 036 626 od poniedziałku do piątku w godz. 8-15.