Folia, która nie szkodzi środowisku i informuje kiedy żywność zaczyna się psuć. Odkrycie krakowskich naukowców

2021-03-02 10:22
Wizualnie folia profesorki Jamróz nie różni się prawie niczym od każdej innej folii.
Autor: Ewelina Jamróz

Wśród laureatów dziewiątej edycji konkursu "Lider" organizowanego przez Narodowego Centrum badań i Rozwoju jest naukowczyni z Krakowa. Profesorka Ewelina Jamróz otrzymała grant na realizację dwóch projektów. Malutkich kapsułek, które chronią suplementy diety przed zniszczeniem nim dotrą do jelit, oraz inteligentnej folii.

Biodegradacja oraz inteligencja. To główne właściwości specjalnej folii, nad którą pracuje profesorka Ewelina Jamróz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Materiał składa się z tak zwanych biopolimerów, które są bezpieczne dla środowiska a dodatkowo zmieniają kolor, kiedy zapakowana w nie żywność zaczyna się psuć. Folia ten proces dodatkowo opóźnia. - Dzięki temu, że na przykład będzie tam zawarte nanosrebro oprócz tego, że ja to wyrzucam i nie szkodzę środowisku, to jeszcze przed tym wyrzuceniem mogę to wykorzystać, żeby na przykład przedłużyć czas trwałości, czyli żeby była dłuższa data użytkowania takiego produktu - mówi autorka projektu. Na jego rozwój otrzymała trzyletni grant z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Obejmuje on również drugi projekt profesor Jamróz, czyli nanokapsułki z glutationem. - Na przykład w diecie sportowców musi być suplementowany. Te nanokapsułki mają na celu go ochronić przed tym, żeby będąc w żołądku nie został zniszczony i żeby w swojej całkowitej, niezmienionej formie dotarł spokojnie do jelit, do których może się wchłonąć - mówi Ewelina Jamróz. Glutation głównie służy do hamowania w naszych ciałach procesów związanych ze starzeniem oraz wzmacniania naszej odporności. Profesorka Jamróz podkreśla, że opracowanie biodegradowalnego materiału, który skutecznie zastąpi wykorzystywane obecnie masowo tworzywa sztuczne to wyścig z czasem by ratować świat przed potopem plastiku.

Posłuchaj materiału Kuby Paducha