Pichcenie na antenie: gazpacho z arbuzem

2022-06-01 15:18
Pichcenie na antenie
Autor: Agnieszka Moskaluk

Dziś w audycji Pichcenie na Antenie przenosimy się kulinarnie do Hiszpanii. Gość Agnieszki Moskaluk, Daniel Pelechaty, zaproponuje tradycyjne danie z nowoczesnym twistem...

Gazpacho z pomidorów i arbuza z serem feta i migdałami to propozycja młodego kucharza Daniela Pelechatego, który już w lipcu jedzie na 3-miesięcznhy staż do Hoszpanii, do jednej z najlepszych restauracji na świecie. 

Co potrzebujemy:

600 g pomidorów malinowych 300 g arbuza 20 g migdałów

100 g serca fetaZąbek czosnku lub dwa Jedna duża szalotka 40 ml octu winnego białego Sol i pieprz do smaku 6 listków bazylii

Przygotowanie:

Pomidory przelać wrzątkiem i obrać ze skórki. Wyjąć pestki z pomidorów i arbuza.

Szalotkę zeszklić razem z czosnkiem na maśle.

Przełożyć pomidory i arbuza do miksera wraz z szalotką, czosnkiem, solą i migdałami.

Zblendować wraz ze świeżą bazylią.

Doprawić octem winnym, solą i opcjonalnie pieprzem.

Udekorować serem feta, rukolą i migdałami

Listen to "Podkręcone gazpacho" on Spreaker.