Pichcenie na antenie: gazpacho z arbuzem
Dziś w audycji Pichcenie na Antenie przenosimy się kulinarnie do Hiszpanii. Gość Agnieszki Moskaluk, Daniel Pelechaty, zaproponuje tradycyjne danie z nowoczesnym twistem...
Gazpacho z pomidorów i arbuza z serem feta i migdałami to propozycja młodego kucharza Daniela Pelechatego, który już w lipcu jedzie na 3-miesięcznhy staż do Hoszpanii, do jednej z najlepszych restauracji na świecie.
Co potrzebujemy:
600 g pomidorów malinowych 300 g arbuza 20 g migdałów
100 g serca fetaZąbek czosnku lub dwa Jedna duża szalotka 40 ml octu winnego białego Sol i pieprz do smaku 6 listków bazylii
Przygotowanie:
Pomidory przelać wrzątkiem i obrać ze skórki. Wyjąć pestki z pomidorów i arbuza.
Szalotkę zeszklić razem z czosnkiem na maśle.
Przełożyć pomidory i arbuza do miksera wraz z szalotką, czosnkiem, solą i migdałami.
Zblendować wraz ze świeżą bazylią.
Doprawić octem winnym, solą i opcjonalnie pieprzem.
Udekorować serem feta, rukolą i migdałami
Listen to "Podkręcone gazpacho" on Spreaker.