Truskawki do kwadratu!

2022-05-25 14:30
truskawki
Autor: Agnieszka Moskaluk

Trwa sezon na truskawki. Dziś te pyszne owoce w podwójnej roli głównej, ale w wersji nieoczywistej. Na lunch zaprasza Anna Suiker, która z rodziną uprawia 20 ha truskawek.

Truskawki smakują wyśmienicie nie tylko na słodko, ale także jako lekki obiad czy kolacja, czyli sałatka z truskawkami w towarzystwie grzanek… z truskawkami.  

Potrzebujemy:

·         Sałata (mogą być różne rodzaje, w zależności od upodobań: masłowa, lodowa, roszponka czy rukola)

·         Kilka pomidorków koktajlowych

·         Ogórek

·         Szczypiorek

·         Ser feta

·         Truskawki

·         Oliwa smakowa (opcjonalnie), sos balsamiczny

·         Chleb tostowy

·         Jogurt grecki

·         Syrop klonowy

Przygotowanie:

·         Umytą i osuszoną sałatę rwiemy i układamy w misce; dodajemy pokrojony ogórek i pomidorki

·         Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw

·         Truskawki kroimy w ćwiartki i dodajemy do sałatki

·         Całość polewany oliwą z oliwek lub oliwą smakową, dodajemy balsamico i wg uznania sól i pieprz oraz uprażone ziarna słonecznika

·         Chleb tostowy grillujemy

·         Na ciepłe kromki pokrojone w trójkąty nakładamy łyżkę jogurtu i pokrojone truskawki. Całość polewamy syropem klonowym

Listen to "Truskawkowa uczta" on Spreaker.