Truskawki do kwadratu!
Trwa sezon na truskawki. Dziś te pyszne owoce w podwójnej roli głównej, ale w wersji nieoczywistej. Na lunch zaprasza Anna Suiker, która z rodziną uprawia 20 ha truskawek.
Truskawki smakują wyśmienicie nie tylko na słodko, ale także jako lekki obiad czy kolacja, czyli sałatka z truskawkami w towarzystwie grzanek… z truskawkami.
Potrzebujemy:
· Sałata (mogą być różne rodzaje, w zależności od upodobań: masłowa, lodowa, roszponka czy rukola)
· Kilka pomidorków koktajlowych
· Ogórek
· Szczypiorek
· Ser feta
· Truskawki
· Oliwa smakowa (opcjonalnie), sos balsamiczny
· Chleb tostowy
· Jogurt grecki
· Syrop klonowy
Przygotowanie:
· Umytą i osuszoną sałatę rwiemy i układamy w misce; dodajemy pokrojony ogórek i pomidorki
· Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw
· Truskawki kroimy w ćwiartki i dodajemy do sałatki
· Całość polewany oliwą z oliwek lub oliwą smakową, dodajemy balsamico i wg uznania sól i pieprz oraz uprażone ziarna słonecznika
· Chleb tostowy grillujemy
· Na ciepłe kromki pokrojone w trójkąty nakładamy łyżkę jogurtu i pokrojone truskawki. Całość polewamy syropem klonowym
Listen to "Truskawkowa uczta" on Spreaker.