Zakopane. Hotelarze zadowoleni z wakacji, restauratorzy już tak szczęśliwi nie są

2022-07-25 22:43
Zakopane Krupówki
Autor: noclegi24.pl Zakopane Krupówki

Ludzi w Zakopanem co prawda dużo, jednak branża turystyczna nie ma powodów do radości. Choć tłumy, branża gastronomiczna szacuje, że obroty spadły o kilkadziesiąt procent. Wszystko dlatego, że dania w menu podrożały – na Krupówkach średnio o 28 proc. To powoduje, że goście w restauracji jest co prawda sporo, jednak zamawiają zdecydowanie mniej.

- W naszych restauracjach widzimy znaczący spadek wydatków klientów. Średni rachunek, w porównaniu z ubiegłym rokiem, spadł o ok. 50 proc. Widać, że ludzie nie wydają pieniędzy, oszczędzają - mówi Tomasz Gut, właściciel restauracji w Zakopanem.

Tatrzańska Izba Gospodarcza podaje, że podobne problemy mają także inne restauracje pod Giewontem.

- Z informacji od restauratorów wynika, że tzw. koszyk zakupowy dla gastronomi pod Giewontem podrożał średnio o 28 proc. Stąd podwyżki w restauracjach, które sięgają właśnie tych podwyżek produktów spożywczych – mówi Karol Wagner z TIG.

Coraz więcej ludzi wybiera żywienie we własnym zakresie. Dlatego większą popularnością cieszą się apartamenty, które posiadają w pełni wyposażoną kuchnię.