Zakopane. Już wiemy, gdzie zjemy najsmaczniejsze oscypki 2022 roku

2022-08-16 23:06
Baca Stanisław Pawlikowski
Autor: TARPiK Baca Stanisław Pawlikowski

Górale wybrali bacę, który w tym roku robi najsmaczniejsze oscypki. Tym razem wybrał Stanisław Pawlikowski, baca z Nowego Targu. Nagrodę baca Pawlikowski zgarnął w czasie Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich, który odbył się na zakończenie Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Zwycięski baca przyznaje, że zrobić prawdziwego i dobre oscypka to jest sztuka.

- To dla mnie duża satysfakcja, że moja praca została doceniona – mówi baca Pawlikowski. - Jest tajemnica wyrobu oscypka. Nie tylko tego, żeby był smaczny, ale i by ładnie wyglądał. Mogę powiedzieć, że jest to nawet taka robota artystyczna – zaznacza.

Baca Pawlikowski ma w puceniu oscypków ogromne doświadczenie. Przy owcach pracuje od ponad 40 lat, zaś na własnej bacówce działa już od 30 lat.

Helena Buńda z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury zaznacza, że wszystkie oscypki, które startowały w konkursie, były pyszne.

- To są prawdziwe oscypki, które są zrobione zgodnie z recepturą. Mają odpowiedni skład, kształt, wygląd i kolor – mówi kobieta.

Bacowie startujący w konkursie zgodnie uznali, że tegoroczny sezon wypasu owiec – choć pogoda kapryśna – zaliczyć należy do udanych.

W konkursie startowało 10 baców – od Pienin, po Tatry i Zawoję z drugiej strony. Oscypki oceniali m.in. najbardziej doświadczeni bacowie na Podtatrzu.